Acest site este cofinan?at din Fondul Social European prin Programul Opera?ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investe?te în oameni!
Cristina Bunea – Drepturile solicitantilor de azil in Romania (2 decembrie, ora 12:00, Amf.1)
Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) este agentia mandatata de catre Adunarea generala a ONU sa conduca si sa coordoneze operatiuni internationale pentru protectia refugiatilor. Scopul sau principal este acela de a apara drepturile si bunastarea refugiatilor dar se implica si in asistenta persoanelor deplasate intern si a apatrizilor.
In cooperare cu guverne si organizatii neguvernamentale, UNHCR lupta pentru a se asigura ca toata lumea isi poate exercita dreptul de a solicita azil si de a gasi refugiu intr-un alt stat, cu optiunea de a se reintoarce acasa voluntar, de a se integra local sau de a se restabili intr-o alta tara.
UNHCR a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1954, in semn de recunoastere a muncii extraordinare de ajutorare a refugiatilor din Europa. Un sfert de secol mai tarziu, in 1981, Premiul Nobel pentru pace a fost acordat din nou UNHCR pentru munca sustinuta la nivel global, in pofida tuturor obstacolelor intampinate.
Pornind de la o echipa de 34 oameni, la infiintare, UNHCR numara in prezent peste 8,600 de membrii ce lucreaza in peste 126 de tari, continuand sa ajute proximativ 42,8 milioane de persoane, la nivel global.
Biroul UNHCR din Romania a fost deschis in 1989 si de atunci, in colaborare cu alte institutii si organizatii, ofera asistenta tehnica guvernului roman pentru continua imbunatatire a sistemului de azil, a conditiilor de receptie, dar si pentru implementarea unor programe coerente de integrare si relocare a refugiatilor, asigurandu-se ca persoanele in nevoie de protectie internationala primesc acces la procedura de azil in Romania, si ca persoanele apatride aflate pe teritoriul Romaniei se bucura de drepturile prevazute de standardele internationale.